Header image

Over het theater

Zaal Ro Theater

Zaal Ro Theater een nieuwe naam voor de bekende plek. Waarom? Omdat het tijd wordt om jou beter te laten zien wie en waar we zijn. Én omdat we inhoud gaan geven aan onze nieuwe opzet. Met ons theater blijven we je omver blazen, ontroeren, inspireren en bewegen. Maar dan grensverleggender, vernieuwender en toegankelijker.

We gaan samenwerken met de Rotterdamse Schouwburg om je een nog sterker programma te bieden. We halen baanbrekende voorstellingen uit binnen- en buitenland in huis. Talentvolle makers die de grenzen van het theater opzoeken geven we hier een podium. Theater, performance, film en muziek zullen versmelten waarbij weer nieuwe vormen van theater ontstaan. Ook wordt ons theater een plek waar je elk moment van de dag wil zijn.

Het café en terras gaan langer open, we geven ruimte aan pop-up restaurants en lokale producten, we organiseren interactieve workshops, en je kunt de makers en spelers ontmoeten. Het wordt veel meer dan ooit een plek waar je deel van uit kan maken en waaraan je zelf mee kan bouwen, want nieuw is nog maar het begin! 

Niet alles is nieuw. 
Zo blijft Zaal Ro Theater natuurlijk wel het huis van het gezelschap Ro Theater. En die heerlijke vrijdagmiddagborrel houden we er ook gewoon in.

Nieuw is nog maar het begin.

Van kazerne naar theater

Het Ro Theater koopt het gebouw aan de William Boothlaan. De kazerne wordt verbouwd tot een theater met repetitieruimtes en een foyer. In mei 1995 verhuist het Ro Theater vanuit de Rotterdamse Schouwburg naar het nieuwe gebouw. Vanaf dan worden alle voorstellingen van het Ro Theater hier ontwikkeld en gerepeteerd. Een groot deel van de voorstellingen speelt ook in het theater. Alleen de voorstellingen voor de grote zaal wijken uit naar de Rotterdamse Schouwburg 

Gedurende seizoen 2014/2015 experimenteert de Rotterdamse Schouwburg met programmering in de zaal van het Ro Theater. Dit past binnen het samenwerkingsverband Theater Rotterdam waar het Ro Theater, de Rotterdamse Schouwburg, Wunderbaum en het Productiehuis Rotterdam deel van uit maken. 

Wederopbouw en Leger des Heils

Gedurende het bombardement van Rotterdam op 14 mei 1940 wordt het gebouw van het Leger des Heils aan de Hartmanstraat verwoest. Direct na de oorlog wordt besloten om zo snel mogelijk een nieuw gebouw neer te zetten. Tegen de achtergrond van het platgebombardeerde centrum verrijst vanaf 1948 een nieuw gebouw aan de toenmalige Laurierbaan. Cornelis Elffers ontwerpt het gebouw waarin het geestelijk werk van het Leger des Heils kan worden verricht. Een sobere gevel geritmeerd door de ribben van een betonskelet, welke evenals de sokkel en raamomlijsting bekleed zijn met kunststeenpleister in de kleur van Franse kalksteen. De tussenliggende vlakken zijn in oranje rode handvormsteen. Het interieur is zeer sober en functioneel aansluitend bij de opvatting van het Leger des Heils. De belangrijkste ruimte is de congreszaal, in de hal is een wandschildering aangebracht door de kunstschilder Smissaert. In 1950 wordt het gebouw geopend. In 1952 uit het gemeentebestuur van Rotterdam haar waardering voor het werk van het Leger des Heils door de Laurierbaan te hernoemen tot William Boothlaan, naar de stichter van het Leger des Heils. In 1995 wordt het hoofdgebouw van het Leger des Heils opgeheven.