Header image

Poetry International

Van 7 tot en met 11 juni is het weer volop nieuwe dichters ontdekken en inspiratie opdoen tijdens het 47e Poetry International Festival Rotterdam. Na de feestelijke festivalopening NEWSPEAK op 7 juni in de Rotterdamse Schouwburg, verhuist het festival naar het sfeervolle Ro Theater. Daar, maar ook in en om de bruisende Witte de Withstraat, zie je de rest van de week de mooiste voordrachten van dichters van alle continenten, specials, interviews in het dagelijkse Poëziecafé, leerzame masterclasses en vertaalprogramma’s en verrassende crossovers van poëzie met film, kunst, muziek en dit jaar ook strips. 

Woensdag 8 juni
De eerste gratis language & ART Guided Tours vertrekken om 13:30 uur vanaf het Ro Theater, om 17:00 uur opent het eerste eveneens gratis toegankelijke Poëziecafé de deuren. ‘Dichter bij Campert’ toont de eerste beelden van de dicht op de huid gefilmde documentaire over Remco Campert, toegelicht door filmer John Albert Jansen en cameraman en Camperts’ stiefzoon Jeroen Wolf. Anneke Brassinga, Jeet Thayil en Laura Accerboni geven voordrachten, ’Frame by Frame’ onderzoekt met bijzondere gasten de ideologische besmetting van de taal. 

Donderdag 9 juni
Wie wint de scholierenslamfinale Louder Than A Bomb 2016. En wie wint de C. Buddingh’-Prijs voor het beste poëziedebuut? Voordrachten zijn deze avond van Aase Berg, Luis Chaves, Sinéad Morrissey,  Sergio Raimondi, Laura Pogacnik en Sonja vom Brocke. In het vertaalprogramma ‘VERSschmuggel’ vertalen Nederlandse en Duitse dichters elkaars werk, met Anneke Brassinga en K. Michel. 

Vrijdag 10 juni
In Trompenburg Tuinen en Arboretum lezen Esther Kinsky, Ruth Lasters, Jeet Thayil en Luis Chaves gedichten. Sinéad Morrissey geeft de masterclass poëzie schrijven. DUPLEX Grafische gedichten presenteert in de vooravond het resultaat van de samenwerking tussen zes koppels dichters en (strip)tekenaars. Dichter Andrej Sen-Senkov werkte in Rotterdam met geluidskunstenaars Lukas Simonis en Henk Bakker aan een dichterlijk hoorspel op basis van zijn poëzie. Henk van der Waal houdt de eerste Terraslezing, voordrachten zijn er van Ann Vickery, Ruth Lasters, Abdel-Ilah Salhi, Lisa Robertson, Raúl Zurita en Maarten van der Graaff. 

Zaterdag 11 juni
Een volle slotdag met Hallo Gedicht!, de masterclass poëzie lezen van Dichter des Vaderlands Anne Vegter en Tsead Bruinja en de Tweede VPRO Poetry Academy met Micha Wertheim en Rodaan Al Galidi. ‘NeuParleNuevo’ onderzoekt poëzie in de mix van Urban Language, voordrachten zijn er van Esther Kinsky, Razvan Tupa en Andrej Sen-Senkov. Met ‘I am With You in Rockland’ zwaait het 47e Poetry International Festival haar dichters en publiek feestelijk uit. 

Zaterdag 11 juni, 14:30 uur – VPRO Poetry Academy
In de tweede VPRO Poetry Academy gaat dichter en presentator Ester Naomi Perquin met bijzondere gasten op zoek naar de kracht van de poëzie. Welke regels lieten bijvoorbeeld een onuitwisbare indruk achter op cabaretier Micha Wertheim. En welke krachten maakte de poëzie los bij dichter en schrijver Rodaan Al Galidi nadat hij Irak ontvluchtte en zich in Nederland en plek moest zien te veroveren? De ontboezemingen van de gasten worden tijdens de Academy afgewisseld met voordrachten van Ruth Lasters en Raúl Zurita.
Met een kaart voor de Academy bent u zeker van een plaats en bezoekt u ook alle andere programma’s op 11 juni. Met een dagkaart voor 11 juni heb je toegang mits er plaats is. 

Meer informatie over het programma: Poetry International